keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Dubai Center for Special Needs


Vuorotteluvapaallahan voi tehdä juuri niitä asioita joita itseään huvittaa. Niinpä tämä vuorotteluvapaalla oleva opettaja suuntasi tänään kouluun. Joku voi tässä vaiheessa syyttää minua mielikuvituksen puutteesta, mutta minua kiinnostavat oikeasti täkäläiset koulut.

Yhtenäistä koulujärjestelmää täällä ei ole. Koulut noudattavat eri maiden opetussuunnitelmia. Länsimaiset koulut ovat usein joko jenkki-, britti- tai IB-kouluja. Näiden lisäksi täällä on mm. paikallisia, intialaisia, pakistanilaisia ja egyptiläisiä kouluja. Kouluviidakko tuntuu sangen hurjalta. Osa kouluista on selkeästi omistajiensa rahasampoja, toiset tuntuvat välittävän oikeasti oppilaista (tämän päätelmän olen tehnyt täysin kuulopuheiden perusteella;). Lähes kaikki koulut ovat maksullisia, peruskoulun lukukausimaksu on helposti 10 tuhatta euroa ja lukion 20 tuhatta.

Tänään oli Dubai Center for Special Needs – koulussa avoimet ovet. Niinpä aloitin kouluihin tutustumiseni tästä erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden koulusta. Sain johdatuksen koulun toimintaan suoraan koulun johdolta. Koulu painottaa käytännön taitojen oppimista. Monella oppilaalla on ollut oma hoitaja koko elämänsä ajan, joten itsenäinen toiminta on jäänyt vähemmälle. Suomalaisena opettajana suuni loksahti auki kun näin opetustilat ja henkilökunnan määrän. Tiloja oli vaikka minkälaisiin toimintoihin. Jokaisessa ryhmässä oli opettaja ja vähintään yksi avustaja. Monessa oli mukana myös vapaaehtoistyöntekijä. Myös minut toivotettiin tervetulleeksi vapaaehtoistyöntekijäksi (vuorotteluvapaallahan ei töitä juuri tehdä:). Täytynee tässä kuitenkin todeta, että koulu sijaitsee sangen kalliilla alueella täällä, tuskinpa kaikilla kouluilla on yhtä hyvä tilanne. Yhden mielenkiintoisen yksityiskohdan huomasin eräällä vapaaehtoistyöntekijällä. Rouvalla oli Manolot jalassa. No, pitihän sitä tietysti panostaa avoimien ovien päivään…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti