lauantai 22. joulukuuta 2012

Autoilua, osa 2


Olemme nyt ihmetelleet Dubain liikennekulttuuria pian kahden kuukauden ajan. Valitettavasti osa kulttuurista on jo tarttunut myös meihin. STOP -merkin kohdalla emme pysähdy, vaan meillä on ”melkein stop” eli hieman saatamme hiljentää merkin nähtyämme. Aviomiehellä unohtuu joskus vilkun käyttö. Liikenneympyrästä poistuttaessa kukaan ei vilkuta oikealla, sen sijaan ympyrässä ajettaessa saatetaan vilkuttaa vasemmalle.

Alla muutama ikävä puoli Dubain liikenteestä.

Tööttäily on erittäin yleistä. Jos ei heti valon vaihduttua vihreäksi ampaise matkaan, takana joku alkaa tööttäillä. Tai jos kuski vain yksinkertaisesti haluaa ilmaista mielipiteensä hyvässä tai pahassa, niin tööttäily alkakoon. Melu liikenteessä on välillä sangen kova ja kuuluu myös meille kotia.

Haahuilijat on autoilijaryhmä, jonka olen havainnut esiintyvän vain Dubaissa. Kun ei olla varmoja millä kaistalla ajetaan, niin ajetaan kahdella kaistan välissä tai seilataan kaistalta toiselle. Vilkkua ei tietenkään käytetä. Joskus vain viereisen kaistan auto alkaa pikku hiljaa lähestyä uhkaavasti, tällöin pitää vain ehtiä alta pois.

Kiihdyttelijät ovat oman havaintoni mukaan usein paikallisia nuoria miehiä. Mutta jos isukki antaa synttärilahjaksi Maseratin, niin olisihan se sääli olla testaamatta tehoja. Veikkaan, että 20 vuoden päästä täällä on paljon kuulonsa pois kiihdyttäneitä nelikymppisiä miehiä. Voin vain arvata miltä kiihdyttelyn äänet kuulostavat auton sisällä, kun tänne meidän kotia ne kuuluvat liiankin hyvin.

Osa autoilijoista on varautunut ajopelin puolesta vähintään aavikkosotaan. Jos Suomella olisi jatkosodassa ollut näitä hyökkäysvaunuja, olisi eteneminen Uralille ollut selvää. BMW X5 tuntuu näiden rinnalla normikokoiselta autolta. Erityinen inhokkini on Nissanin Patrol. Kuka tarvitsee tuon kokoluokan autoa kaupunkiajossa? Ja kun Nissan Patrolia ajaa vielä edellä mainittu haahuilija, täydellinen yhdistelmä on löytynyt.

Mutta ajamiseen täällä tottuu. Joskus ihmettelemme, kuinka kauan täällä pitää asua, jotta tulee perus-liikennesäännöt unohtanut Dubai-kuski. Voi olla, että kesällä Suomessa ajaessamme poliisi muistaa meitä useamman kerran.

Itse olen tähän mennessä saanut vain toisen takaoven ruttuun, onneksi kuitenkin ajamme edelleen vuokrapelillä ja täysvakuutuksella.

Kuvassa ”lempiautoni”, kuvat on googlattu internetin syövereistä.


2 kommenttia:

  1. Siun olisi varmaan pitänyt keskustella Faridin kanssa tästä liikennekulttuurista. Teheranissa oli autokoulussa opetettu, että ennen ohitusta tietenkin töötätään.

    terv.Heli

    VastaaPoista
  2. Kaistaviivat uupuvat myös stadin kaistoilta. Ei siksi etteikö maalattu vaan kiitos vuorokauden lumisateen.

    Akko

    VastaaPoista