sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Aluekatsaus


Alueen tapahtumista pyrin olemaan kartalla lukemalla sanomalehtiä. Eniten luen Gulf News-lehteä, lähinnä siksi, että tuo lehti sattui tulemaan alun hotelliaikoina meille huoneeseen. Alla katsaus Persianlahden (tai täkäläisittäin Arabianlahden) alueen maihin.

Arabiemiraattien vieressä sijaitsee Oman, jonne pääsee myös Dubaista ajamaan helposti. Omanissa on rauhallista, arabikevät ei juuri tainnut Omania koskea. Kaksi mielenkiintoista asiaa on jäänyt Omanista mieleen. Rakennusprojekteissa on käytetty selkeästi enemmän oman maan kansalaisia kuin täällä. Toinen mikä sattui silmiini, oli Omanin hallitsija. Oman on myös muslimivaltio (kuten kaikki tällä alueella), mutta hallitsija lienee homoseksuaali. Käsittääkseni monessa tämän alueen maassa homoseksuaalisuus on lailla kielletty.

Omanin vieressä on Jemen, joka on tainnut monelle jäädä mieleen kahden suomalaisen sieppauksen myötä. Jemenissä tilanne on ollut pitkään rauhaton, heimot ja valtion hallinto taistelevat vallasta. Jokin aika sitten lehdessä oli uutisia, että Iran mahdollisesti antaa (tai myy) aseita heimoille. Iran tietysti tämän kiistää. Jemenissä myös naisten asema on esim. Arabiemiraatteja selkeästi surkeampi.  

Arabiemiraattien suurena naapurina on Saudi-Arabia. Saudeja täällä Dubaissa on kuulemma paljon, Dubai on rikkaille saudeille kiva lomapaikka. Ja, täysin oman tulkinnan mukaan, moni rikas saudi haluaa välillä lähteä vapaamielisempään naapuriin. Saudeissa on edelleen kuolemantuomio kovassa käytössä. Tosin kaulan katkaisusta ollaan siirtymässä yhä useammassa tapauksessa ampumiseen. Toisaalta kun lukee länsimaalaisten blogeja Saudi-Arabiasta, välittyy kuva, että elämä siellä on ihan ok, kunhan hyväksyy maan tavat. Mutta onhan siellä edelleen suuri ero naisen ja miehen asemassa. Nainen ei vielä tänäkään päivänä saa ajaa autoa Saudeissa.  Islamilainen laki on käytössä ja siten jotkin oikeuden tuomiot tuntuvat erittäin oudolta suomalaisesta näkökulmasta katsottuna. Esimerkiksi uskonoppinut isä pahoinpiteli ja raiskasi 5-vuotiaan tyttärensä erittäin julmasti. Lopulta tytär kuoli. Mies sai neljän kuukauden rangaistuksen, koska koraanin (vai oliko se jonkun tulkinnan mukaan) isää ei voi tuomita vaimonsa tai tyttärensä taposta. Täkäläisiä sanomalehtiä lukiessa tulee mielikuva, että Saudi-Arabian tiukkoja lakeja ei aina oikein sulateta, mutta isoa ja rikasta naapuria ei haluta missään nimessä suututtaa.

Qatar on pieni valtio tunnin lentomatkan päässä Dubaista. Jostain muistan lukeneeni Qatarin olevan alueen demokraattisin maa. Tosin demokratiaa täällä ei juuri ole, joten tuon tittelin saamiseksi ei paljoa tarvitse tehdä. Qatar tuntuu joissain asioissa lähes yhtä suuruudenhullulta kuin Dubai. Myös siellä on käynnissä isoja rakennusprojekteja. Vaikka Qatar on yksi edistyksellisimmistä (minun mielestäni) maista alueelle, on sielläkin välillä meno mielenkiintoista. Talvella tuli yht´äkkiä laki, että naiset eivät saa työskennellä missään tehtävissä poikakouluissa. Paikalliset naiset sijoitettiin töihin tyttökouluihin ja muualta tulleet saivat kuukauden aikaa etsiä itselleen uuden työn.

Bahrainissa ja Kuwaitissa oli arabikevään aikana jonkinlaista liikehdintää. Ainakin Bahrainiin sekä Saudi-Arabia että Arabiemiirikunnat lähettivät sotilaita hallitsijan tueksi. Vieläkään tilanne ei ole kummassakaan maassa täysin rauhoittunut.

Ja mitä tapahtuukaan tämän hetkisessä asuinmaassani Arabiemiraateissa ja erityisesti Dubaissa? Sheikki Mohammad Bin Rashid Al-Maktoum on mahdollistanut jälleen Dubain kukoistuksen. Kyllähän täkäläisessä lehdessä on paljon juttuja myös muista emiraateista ja heidän hallitsijoistaan, mutta sheikki Mohammed on niin loistava kaveri, että häntä ylistetään eniten. Toki lehdessä näkyy myös kriittisiä uutisia, mutta sheikkejä ei kritisoida. On ne vaan niin viisaita tyyppejä.

Alla kuva meidän sheikistä. Kuva on otettu netistä, en ole vielä päässyt häneen henkilökohtaisesti tutustumaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti