tiistai 6. elokuuta 2013

Ramadan

Muslimit viettävät parhaillaan pyhää kuukauttaan, ramadania. Netistä löytämieni tietojen perusteella ramadanin tarkoitus on auttaa näkemään maailmaa vähäosaisten silmin, kehittää kärsivällisyyttä ja itsehillintää sekä auttaa nöyrtymään Jumalan edessä.

Muslimit eivät ramadanin aikana syö eivätkä juo auringon noususta auringon laskuun. Käsittääkseni tämä ei koske lapsia, sairaita, vanhuksia eikä matkalla olevia. Vaikka ramadania viettävät vain muslimit, eivät muutkaan saa täällä syödä eivätkä juoda näkyvästi päiväsaikaan. Viime viikonloppuna olimme lauantaina päivällä MOE:ssa ja janon yllättäessä oli mentävä vessaan juomaan. Ravintoloista sai ruokaa mukaan, muttei voinut syödä paikan päällä. Osa ravintoloista oli päivällä kokonaan kiinni. Hotelleissa ravintolat voivat olla auki, jos näkyvyys niiden sisätiloihin pystytään estämään täysin. Talomme uima-altaallakaan ei saisi juoda tai syödä, tosin moni näytti tänään siellä kyllä vettä nauttivan (minä kävin pukkarissa juomassa).

Illalla, kun aurinko on laskenut, lopetetaan päivän paasto ja julkinen syöminen ja juominen voi alkaa. Ostareilla näkee iltaisin ihmisten ostaneen valmiiksi ruokaa ja kun rukouskutsu kuuluu, alkaa ruokailu heti. Yöaikaan on järjestetty erilaista ohjelmaa, saa nähdä jaksammeko ensi yönä mennä yömarkkinoille.  


Ramadan päättyy viikonlopulla Eid al-Fitr juhliin. Aviomiehelle nuo juhlat merkkaavat ylimääräistä vapaapäivää ja minulle lisää mahtavia ilotulituksia nähtäväksi. Ja onneksi kotiin ruokaa toimittavat ravintolat alkavat olla normaalisti auki. Tänään sain vasta neljännestä ravintolasta lounasta kotiin, muut avaavat ovensa ramadanin vuoksi myöhemmin. On tää rankkaa, tää ruuanlaitto… 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti